Абмеркаваньне:Русінская мова

Змест старонкі недаступны на іншых мовах.
Зьвесткі зь Вікіпэдыі — вольнай энцыкляпэдыі

Вибачте, що я пишу українською мовою, але русинська мова - це діялект української не більше. А прадавня назва українців і білорусів - русини. Досі в мене на Поділлі (в назвах місцевостей) і в Західній Україні існує назва русини, тому вважати русинів - окремим народом, смішно. В Україні (Закарпатська області) тільки 10 тисяч русинів і то їх записували, як етнічною групою української національності: http://www.ukrcensus.gov.ua/results/general/nationality/zakarpatia/. Тому прошу видалити статтю або перейменувати на "Русинський діалект" зі правками, але вважати її східнослов'янською мовою? В Українській Вікіпедії Русинська мова - група діалектів, не більше. --Olympic 12:47, 21 сьнежня 2008 (UTC)

Наколькі ведаю, пытаньне спрэчнае, украінскія мовазнаўцы лічаць гэтую мову дыялектам, але ў Эўразьвязе яна лічыцца мовай. Сытуацыя вельмі падобная на сытуацыю з македонскай мовай (баўгарскія мовазнаўцы лічаць яе дыялектам баўгарскай).
Насколько знаю, вопрос спорный, украинские лингвисты считают этот язык диалектом, но в странах Евросоюза он считается языком. Ситуация очень похожа на ситуацию с македонским языком (болгарские лингвисты считают его диалектом болгарского).
EugeneZelenko 15:18, 21 сьнежня 2008 (UTC)
Не правда, українська мова Західної України мала назва русинської, до речі таку саму назву відносили і до білоруської мови. Русинами називали усіх жителів Західної України та Поділля, згодом ця назва витіснена на українців. Русинство підтримується деякими представниками їхньої еміґрації, а останнім часом Росією. До речі, а чому переклад з Російської Вікіпедії, а не з Української чи Англійської. Особливо мені сподобалося з Російської Вікіпедії твердження, що гуцули, бойки і лемки - це етнографічна група русинів. Спробуйте гуцулу сказати, що він не українець, а він спілкується діалектом русинської мови. До речі, навіть з цього тесту, визнають русинську мовою дві держави - Словаччина і Сербія, які внесли русинську мову до переліку мов. І більшість науковців не вважають її мовою, це не македонська. Наведіть мені документ в якому більшість держав Євросоюзу вважає її мовою. Можливо мікромовою української мови, але не окремою мовою. Ось стаття в Російській Вікіпедії: http://ru.wikipedia.org/wiki/Славянские_микроязыки. --Olympic 09:22, 22 сьнежня 2008 (UTC)
На мой погляд, гэта больш палітычныя аргумэнты, а не лінгвістычныя. Нішто не перашкаджае ў артыкуле адлюстраваць таксама і погляд украінскіх мовазнаўцаў, але гэта ня ёсьць нагода рабіць яго адзіна слушным. --EugeneZelenko 14:44, 22 сьнежня 2008 (UTC)

Спадар --Olympic вельмі абураны тым, што русінскую мову большасьць сучасных лінгвістаў прызнае як самастойную адзьдзельную мову, але ж гэта ў сваю чаргу не замінае паважаным украінскім вікіпэдыстам лічыць гаворку падляскіх беларусаў дыялектам украінскае мовы, а падляшаў — украінцамі (хаця нават самі падляшы маюць беларускую самасьвядомасьць). Двайныя стандарты, паважаны Olympic. Глеб Бераставы 19:06, 8 красавіка 2012 (FET)